Посещението на френския президент  Еманюел Макрон  в  Украйна  трябва да

...
Посещението на френския президент  Еманюел Макрон  в  Украйна  трябва да
Коментари Харесай

Макрон за трети път отложи визитата си в Украйна

Посещението на френския президент  Еманюел Макрон  в  Украйна  би трябвало да се състои през идващите седмици, заяви неговата канцелария, като това е третият път, в който плануваното предишния месец пътешестване се отсрочва, съобщи Ройтерс.

Първоначално Макрон беше декларирал, че възнамерява да отиде в Украйна през  февруари, с цел да подписа двустранно съглашение за сигурност с сътрудника си Володимир  Зеленски. Визитата бе  отсрочена, като в последна сметка Зеленски дойде в Париж, за да подпишат въпросния документ.

Дипломати обявиха, че за началото на  март  е била планувана втора дата, само че визитата е била отсрочена за края на тази седмица, отбелязва Ройтерс.

" Двамата държавни глави се споразумяха да останат в  стеснен контакт, изключително във връзка с визитата на президента в Украйна, което би трябвало да се реализира през идващите седмици ", съобщи в неделя френското президентство, откакто по-рано денем двамата водачи разговаряха по телефона.

Новината за  следващото отлагане  на пътуването на Макрон бе оповестена единствено няколко дни, след като руска ракета падна на 200 метра от украинския президент и гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис по време на визитата им в Одеса, поразявайки пристанищната инфраструктура. Макрон също трябваше да посети града.

През последните седмици френският държавен глава зае по-твърда позиция във връзка с Русия  и акцентира, че  Москва би трябвало да бъде победена. Той прикани европейските съдружници да подхващат по-спешни дейности в поддръжка на Киев, само че срещна отпор от доста западни съдружници, откакто съобщи, че не бива да се изключва идеята за  изпращане на западни войски в Украйна.

Двама дипломати показаха, че Франция обмисля опцията Макрон да замине за Украйна дружно с още президенти на западни страни, с цел да се покаже единение сред съдружниците и взаимност с Киев, отбелязва Ройтерс.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР